Bilimsel olmak, deney ve gözlemlere dayalı çıkarımlar yapmak, teoriler geliştirmek, kanunlar ortaya koymaktır. Bunun için de akıl, mantık, teknik rehber edinilerek hareket edilmesi gerekir. Bilimsel kurallar, bilimsel ahlak ve etik normları olarak da bazı belli başlı özellikler taşımaktadır.
Doğaya zarar vermemek, insana zarar vermemek,, diğer canlılara zarar vermemek, bilginin değerini korumak, emek hırsızlığına izin vermemek, patent ve telif kurallarına hukuki ve ahlaki olarak riayet etmek bilimsel etik esaslarını oluşturmaktadır.
Bilimsel etiğe dikkat ederek bilim icra etmek gerekir. Bilim insanlarının bunu sürdürmesi ve bu kurallara uyması gerekir. Etik kuralları hukuki ve ahlaki olarak şekillenmektedir. Sosyal hayatın içinde toplumlar tarafından kabul edilen kurallar bilim için de geçerlidir.
Dürüst olmak, yalan beyanda bulunmamak, insanları yanıltmamak, çalmamak gibi kurallara uymak gerekir. bilimsel olarak deney, gözlem ve teknik kurallara da uymak ve sahip olmak gerekir. Böylece bilimsel etik kurallarının oluşması ve insanlar tarafından kabul edilmesi daha kolay hale gelir.
Bilimsel etik kurallarına uymak bilimin ve bilginin de itibarını sağlayan bir kurallar bütününe sahip olmak anlamına gelir. Bilimin itibarını kaybetmemesi için etik kurallarının bilim insanları tarafından benimsenmesi ve uygulanması gerekir. Bunun için de bilim insanlarının eğitilmiş ve nitelikli kişiler olması gerekir.