Birinci Kosova Savaşı’nın sebep ve sonuçları nelerdir?

1. (Birinci) Kosova Savaşı Nedir?

Birinci Kosova Savaşı, 1389 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile Haçlı Birlikleri arasında yapılan bir savaştır. Bu savaş, bugünkü Kosova bölgesinde gerçekleşmiştir.

1. Murat’ın komuta ettiği Osmanlı Devleti ordusu ile Sırp Despotu Lazar’ın komutasındaki, Macar, Sırp, Bosna, Eflak, Hırvat ve Çek kuvvetlerinden oluşturulmuş Haçlı ordusu arasında meydana gelmiştir.

Birinci Kosova Savaşı’nı Osmanlı Ordusu kazanmıştır. Sırp Despotu Lazar tutsak edilmiştir.

Birinci Kosava Savaşı’nın tarihteki önemi I. Murat’ın savaş alanında dolaşırken yaralı Miloş Obiliç adında bir Sırp tarafından şehit edilmesidir. I. Murat Han gibi 13 yıl içerisinde Osmanlı Devleti’ne neredeyse çağ atlatan, Osmanlı Devleti topraklarını yüz ölçümünü 942000 km2 ye çıkarabilen, birçok önemli savaşı kazanan, geleceğe yön verebilecek bir Osmanlı Padişahının, önünde yapacağı birçok faaliyet varken kısa zamanda şehit olmasıdır.

birinci kosova savaşı nedenleri ve sonuçları

Birinci Kosova Savaşı’nın sebepleri ve sonuçları nelerdir?

Birinci Kosova Savaşı’nın Sebepleri:

Savaşın nedeni, Haçlı Birliklerinin Osmanlı İmparatorluğu topraklarını işgal etme girişimidir. Haçlı Birlikleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğu sınırlarını genişletmeyi hedeflemiş ve Kosovo Polje bölgesini işgal etmeye çalışmışlardır. Ancak Osmanlı İmparatorluğu, Haçlı Birliklerine karşı direniş göstermiş ve savaşı kazanmıştır.

  • Geçmişteki Sırpsındığı, Çirmen gibi savaşlarla sindirilen Balkan uluslarına mensup prenslerin, Osmanlı Devleti’nin kaybettiği Ploşnik Muharebesi ile umutlanmaları.
  • Türk ve Müslüman kökenli olan Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde yaşamayı istemeyen başta Sırp prensler olmak üzere çeşitli Balkan uluslarına mensup prenslerin Osmanlı aleyhine çalışma yapmaları ve kuvvet toplamaları.
  • Balkan Yarımadası’nda bulunan krallık ve prensliklerin, Osmanlı Devleti’ne ödedikleri vergileri kaldırmak istemeleri.
  • Osmanlı Devleti’nin durdurulmak istenmesi.
  • Osmanlı Devleti’nin uyguladığı İskan politikası ile Anadolu’dan Balkan topraklarına yerleştirilen Türkmenler’in Anadolu’ya geri gönderilmek istenmesi.
  • Osmanlı Devleti’nin, Balkan topraklarındaki egemenliğini sağlamlaştırmak istemesi. Müslüman Osmanlı Devleti’nin Avrupa’dan çıkartılmak istenmesi.

Birinci Kosova Savaşı’nın Sonuçları:

Bu savaş, Osmanlı İmparatorluğu’nun güçlü bir devlet olarak kalmayı sürdürdüğünü göstermiştir. Ayrıca, bu savaşın sonucu olarak, Osmanlı İmparatorluğu, Kosovo Polje bölgesini ele geçirmeyi başarmıştır. Bu bölge, Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları olmuş ve bu topraklarda Osmanlı hâkimiyeti uzun yıllar sürdürmüştür.

  • Tuna Nehrine kadar olan topraklar Osmanlı Devleti’nin eline geçmiştir.
  • Türklerin İslam dünyasındaki önemi artmıştır.
  • Anadolu beylikleri bu savaş sırasında Osmanlı Devleti’ne yardım gücü göndermiştir.
  • Haçlı kuvvetleri ikinci defa mağlup edilerek Balkanlardaki fetihlere devam edilmiştir.
  • 1. Murat’ın şehit edilmesi üzerine Yıldırım Bayezid hükümdar olmuştur.