Bitkilerde Hayat Döngüsü Nasıldır? Bitkilerde Yaşam Döngüsü Nasıldır? Çiçekli ve Çiçeksiz Bitkilerde Yaşam Döngüsü
Bitkilerde Hayat Döngüsü Nasıldır? Bitkilerde Yaşam Döngüsü Nasıldır?
Bitkilerde hayat döngüsü, çiçekli ve çiçeksiz bitkilerde hayat döngüsü olarak ikiye ayrılır.
Çiçekli bitkilerde hayat döngüsü, tozlaşma ile polenin dişicik tepesine ulaşması ile başlar. Dişicik borusundan geçen polen, yumurta hücresine ulaşarak döllenmeyi gerçekleştirir ve zigot oluşur. Bu sayede tohum oluşur ve yumurtalık gelişerek meyveyi meydana getirir. Oluşan tohum çimlenir, zamanlar büyür ve gelişerek bitkiyi meydana getirir.
Çiçeksiz bitkilerde hayat döngüsü, genel olarak spor ile üreme sonrasında başlar. Spor ile üreme şeklinde eşeysiz üreme ile eşeyli üreme birbirini takip eder (metagenez). Bitkiler mayoz bölünme sonucunda sporları meydana getirirler ve bazı bitki türlerinde sporlar gelişirerek gametofit bitki türünü meydana getirirler. Gametofit bitkiler sporlarla birleşerek zamanla zigot meydana getirir ve zigot mitoz bölünme ile gelişerek mayozla yeniden spor oluşturur.

Bitkiler, gelişmiş canlılar olarak farklı türlerde bir arada yaşayan canlılar olarak yeryüzü şekiller, toprak özellikleri, iklim, kara ve su bitkileri olarak farklı etki ve özelliklere göre hayatlarına devam etmektedir. Bitkiler, yeşil yapraklı bitkiler olarak da kendi besinlerini kendileri oluşturmaktadır.
Yeşil yapraklı bitkiler fotosentez yapmaktadır. Fotosentez, ışık sentezi yoluyla besin üretmek anlamına gelmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler, klorofil pigmentine sahip olarak güneş ışınları ve su sayesinde karbondioksidi oksijen ve besine çevirerek kendi besinlerini kendileri yaparlar.
Solunum, boşaltım ve üreme gibi canlılık faaliyetlerini genel olarak sürdürürler. Böylece bir yaşam döngüsü içinde bulunurlar. Gelişmiş bitkilerin tohumları ve çiçekleri bulunmaktadır. Bu nedenle de tozlaşma, çimlenme ve döllenme gibi üreme olayları bitkilerin yaşam döngüsünün başlangıcını oluşturur. Boşaltım ise yaprak döken bitkilerde yeniden doğmak için gerçekleştirilen bir faaliyettir.
Bitkilerin hayat döngüsü, tozlaşma, döllenme, zigot oluşumu, embriyo oluşumu, tohum meydana gelmesi, meyve oluşumu ve çimlenme ile gerçekleşmektedir. Böylece genç bitki üyesi meydana gelmekte kendi besinini üreterek de hayatına devam etmektedir.
Bitkilerin hayat döngüsünde canlılığın temelini oluşturan üreme olayının gerçekleşmesi vardır. Bu ancak gelişmiş canlılarda meydana gelmektedir. İlkel bitkiler de üreme faaliyetleri de daha ilkel olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle her bitki türü aynı değildir.