Developer Nedir?
Developer (Geliştirici), bilgisayar veya bilgisayar türevi dijital aygıtlar için uygulama ve yazılımlar geliştiren, bu yazılımların çalışmasını sağlayan ve kaynak kodunu oluşturan kişidir. Developer, yani geliştiriciler farklı alanlar üzerine uzmanlaşıp çalışmalarını gerçekleştirebilirler. Bu durumda kişiler kendilerini Software Developer (Yazılım Geliştiricisi), Web Developer (Web Uygulamaları Geliştiricisi), Mobile Developer (Mobil Uygulama Geliştiricisi), Front-end Developer veya Back-End Developer gibi unvanlarla tanıtabilirler.
Developer kişileri nitelendirmek için Developer ile aynı anlama gelen yazılım geliştiricisi, bilgisayar yazılımcısı, bilgisayar programcısı, coder veya yazılım mühendisi gibi sıfatlar da kullanılabilmektedir. Temelde tüm bu sıfatlar yine Developer’ı nitelendirmekte olup hepsi aynıdır.

Developer Nasıl Olunur?
Siz de bir Developer olmak kendi yazılımlarınızı geliştirmek ve insanların hayatlarını kolaylaştırmak mı istiyorsunuz? O halde aşağıdaki maddeler yardımıyla nereden ve nasıl Developer olmaya başlayabileceğini öğrenebilirsiniz;
- Developer olmak sadece birkaç hafta veya ayda olabilecek süreç değildir. Başarılı bir
- Developer olmak ve hayallerinizi gerçekleştirmek için kendinizi bu alanda yıllarca geliştirmeniz gerektiğini kabullenmelisiniz.
- Hangi alanda bir Developer olmak istediğinize karar verin ve ihtiyacınızı karşılayacak programlama dillerine yönelin. Bir Developer’ın tüm programlama dillerini bilmesi ve bu dillere hakim olması mümkün değildir.
- Hangi dilleri öğrenmeniz gerektiği konusunda araştırmalar yaptıktan sonra ilk olarak en basitiyle başlayın. Örneğin Web Developer olmak istiyorsanız HTML ve CSS bilmeden PHP bilmeniz size hiçbir avantaj sağlamayacaktır.
- Programlama dillerini öğrenirken sürekli hatalarla veya ilk görüşte çok zor görünen denklemlerle karşılaşacaksanız korkmayın, herkes ilk aşamada sizin gibi hissediyor. Bolca araştırma yapın ve sorunlarınızın çözümüne ulaşmak için adım atın.
- Programlama toplulukları, Facebook grupları, forumları ve internet sitelerini takip edin.
- Takıldığınız yerlerde usta geliştiricilerden yardım talep edin fakat her şeyi hazır beklemeyin.
- Kodlama yapmayı kolaylaştıran yazılımları keşfedin. Örneğin Notepad ile PHP kodlamak yerine Eclipse’i tercih edin.
- Bolca araştırma yapın ve ilgi alanınızla ilgili projeleri takip edip kendinizce yorumlayın.
- Web developer olmak istiyorsanız ilginizi çeken internet sitelerinin nasıl hazırlanmış olabileceği hakkında düşünün ve algoritmalarını anlamaya çalışın.
- Son olarak kendinize inanın ve kariyeriniz için çalışın.