Erozyon Nedir?
Erozyon, akarsular ve rüzgarlar gibi etkenlerle toprağın aşındırılması, sürüklenmesi olayıdır. Yeryüzünde doğal bir denge içerisinde erozyona rastlanır. Rüzgar, yağışlar vb. doğal olaylar toprağı aşındırır; ancak toprağın yüzeyinden az miktarda gerçekleşen bu aşınmanın sonunda alttan yeni toprak meydana gelmektedir.
Türkiye, erozyonun sık yaşandığı ülkelerin başında gelir. Doğal erozyon ve toprağın, bitki örtüsünün insan eliyle tahrip edilmesi bu sonucu doğurmaktadır. Erozyonu engellemek kısmen de olsa mümkündür. Toprakların bilinçli kullanılması için gereken önlemler arasında; nadas alanlarının azaltılması, ağaçların korunması, otlakların hayvanlarca kullanımının azaltılıp ahır hayvancılığının yaygınlaştırılması, çıplak arazilerin ağaçlandırılması sayılabilir.

Erozyonun Nedenleri:
- İklim,
- Topografya,
- Toprağın yapısı,
- Bitki örtüsü,
aşınmaya yol açan başlıca etkenlerdir.
Örneğin bitki örtüsü iyi gelişememiş bölgelerde topraklar yağış ve esen şiddetli rüzgârlarla taşınır. Taşınmaya en yatkın toprak ise ince kumlu ve tınlı yapı gösteren topraklardır. Aşınma, kendisini doğuran olayların adlarına göre çeşitlenir.
Erozyondan Korunma Yolları Nelerdir?
Erozyon genelde eğimli yerlerde meydana gelir. Ayrıca bitki örtüsünün az olduğu yerlerde de erozyon çok olur.
Erezyondan Korunmak için;
1- Çevrenin ağaçlandırılması, ormanların korunması gerekir. Ağaç kökleri toprağı tutarak sürüklenmesini önler, ağaç yaprakları yağmurun hızını azaltır.
2- Baraj ve bentler yapılmalıdır.
3- Rüzgar perdelikleri yapılmalıdır.
Doğal bitki örtüsünü korumak ve koruyucu tarım yöntemi uygulamak aşınmadan korunmanın başlıca yollarıdır. Ayrıca eğimli arazilerde teraslama yöntemi, boşaltma kanalları yardımıyla tarım yapılması; ağaçlandırma, otlandırma, dere islah barajları, kıyı duvarları, tutma barajları gibi sonradan alınan önlemlerle aşınma azaltılır.
Son yıllarda Türkiye’nin erozyondan korunması için TEMA adlı vakfın verdiği uğraşlar sözü edilmeye değerdir.