Fiziğin alt dalları nelerdir?
Fizik çok geniş alanı kapsadığından daha sınırlı konularla ilgilenen alt dallara ayrılmıştır.
Mekanik
Fiziğin kuvvet, hareket ve enerji arasındaki ilişkiyi inceleyen alt dalıdır. Boyutları atomlara göre çok dahabüyük olan ve ışık hızından çok daha küçük hızlarlahareket eden parçacıkların ve bu parçacıklardan oluşmuş sistemlerin hareketlerini ve durgun hâllerini inceler. Mekaniğin durgun cisimleri ele alan bölümüne statik, cismin hareketini inceleyen bölümüne kinematik, kuvvetle hareket arasındaki ilişkiyi inceleyen bölümüne ise dinamik adı verilir. Mekanik alt alanı ile yüksek binalar ve köprüler, uçaklarve çeşitli makineler üretilirken yüksek tonajlı gemilerinsuda yüzmesi de sağlanabilmektedir. Bu alt alanla ilgili mesleklere inşaat, makine ve otomasyon mühendisliği örnek verilebilir.
Termodinamik
İş, ısı ve sıcaklık ilişkisi ile çok sayıdaki parçacıkların davranışlarını, bazı enerji türlerinin birbiriyle bağlantılarını inceleyen fizik dalıdır. Isı enerjisi, ısıl denge, ısı yalıtımı, hâl değişimi, ısı aktarımı (iletim, konveksiyon, radyasyon) konularını ele alır. Termodinamik alanındaki prensiplere bağlı olarak çalışan ev araç gereçleri, ısıtma soğutma sistemleri, ulaşım araçları, enerji üretim sistemleri gibi alanlar termodinamiğin uygulama alanıdır. Bu alanla ilgili mesleklere iklimlendirme uzmanlığı örnek verilebilir.
Elektromanyetizma
Mıknatısları ve yüklü parçacıkların hareketi sonucu oluşan manyetik alan ve manyetik kuvveti inceler. Hoparlörlerde, bilgisayar hard disklerinde, buzdolabı kapılarında, manyetik etiketlerde, gelişen teknoloji ile birlikte ulaşım amaçlı MAGLEV (Manyetik Levitasyon) trenlerinde elektromanyetizma etkilerinden yararlanılır. Bu alandaki mesleklere elektrik, elektronik, otomasyon ve bilgisayar mühendisliği örnek verilebilir.
Optik
Işığın yapısı, kırılma, yansıma, aydınlanma, gölge, kırınım, polarlama ve girişim olaylarını inceler. Bununla beraber optik, ışığın madde ile etkileşimini de ele alan fiziğin alt dalıdır. Görünen ışık (gün ışığı), LED teknolojisi, lazer, tedavide kullanılan ışık teknolojisi, fotoğraf makinesi, bilgisayar teknolojilerinde kullanılan lazer okuyucular gibi birçok alan optiğin inceleme konularıdır. Bu alandaki mesleklere göz doktorluğu ve optisyenlik örnek verilebilir.
Katı Hâl Fiziği
Kristal örgüye sahip katı ve sıvıların yapısını; manyetik, optik, elektrik ve esneklik özelliklerini temel fizik yasa ve prensiplerine göre inceleyen fizik dalıdır. Taşınabilir bellek, CD, LCD, şarj edilebilir piller, güneş panelleri, tren, otomobil, nanomalzeme vb.nin üretiminde katı hâl fiziği kullanılır. Katı hâl fiziği elektroniğin teorik altyapısını oluşturur. Bu alandaki mesleklere örnek olarak bilgisayar mühendisliği verilebilir.
Atom Fiziği
Atomun ve moleküllerin yapısını, enerji düzeylerini, moleküller arası bağlar ve elektronik geçiş spektrumu gibi olayları inceleyen fizik dalıdır. Genel olarak atomda elektron dizilişleri ile ilgili çalışmaları içerir. Parçacık hızlandırıcılar, dedektörler, nanoteknoloji ve LASER teknolojisi atom fiziğindeki çalışmaların ürünüdür. Bu alanla ilgili mesleklere atom mühendisliği örnek verilebilir.
Nükleer Fizik
Atom çekirdeğinin dinamik, elektrik ve manyetik özelliklerini ve temel taneciklerin etkileşimini inceleyen fizik alt dalıdır. Çekirdeği oluşturan proton, nötron ve bunların alt parçacıklarını inceleyerek çekirdek tepkimelerini açıklar. Radyoaktif maddeleri, bu maddelerin ışımalarını, fisyon ve füzyon tepkimeleri sonucunda ortaya çıkan yeni elementleri tespit eder. Yer bilimlerinde, endüstride, tıpta kullanılan cihazların bulunmasında nükleer fizikten yararlanılmıştır. Elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması için kurulan nükleer santrallerde nükleer fiziğin yasa ve prensipleri kullanılmaktadır. Bu alanla ilgili mesleklere nükleer enerji mühendisliği örnek verilebilir.
Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği
Yüksek enerji fiziği veya parçacık fiziği olarak adlandırılan bu alt dal, atom altı parçacıkları inceler. Bu çalışmalardan yola çıkarak evrenin oluşumunu açıklığakavuşturmak amacı ile araştırmalar yapar.Plazma fiziği, maddenin dördüncü hâli olarak bilinenplazmayı inceler.Evrenin yapısının açıklanmasında, enerji üretiminde vegünlük hayatımızdaki pek çok cihazın yapımında plazma fiziğinden yararlanılmaktadır.Plazma televizyonlar, floresan ve neon lambalar, elektronik çip üretimi, uzay teknolojileri, roket ve silahsavarteknolojisine kadar pek çok alanda yüksek enerji veplazma fiziğinin yasa ve prensiplerinden yararlanılır.Ayrıca tekstil ve otomobil sektöründe, tıpta kanser veyanık tedavisinde ve cilt yenileme işlemlerinde, diş hekimliğinde kullanılan cihazların çalışma prensiplerindefiziğin bu alt dalından faydalanılır.Bu alandaki mesleklere fizik mühendisliği örnek verilebilir