Fosil Yakıt Nedir?
Fosil yakıt, geçmişte yaşamış olan nesli tükenmiş canlıların atıklarından meydana gelen doğal gaz, kömür, petrol gibi yakıtlara denilmektedir. Mineral yakıt olarak da bilinen fosil yakıtlar doğal bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtlar yenilenemez kaynaklardır. Aynı zamanda fosil yakıtların yakılması ile asit yağmuru meydana gelmektedir.
Fosil Yakıtların Kullanım Alanları Nelerdir?
Fosil Yakıtların Kullanım Alanları şunlardır:
- Fosil yakıtlardan ısı enerjisi elde edilir. Özellikle bitki atıklarından kömür ve odun elde edilirken hayvan atıklarından petrol elde edilir. Petrol bitki atıklarından da elde edilebilmektedir.
- Bitkiler büyümesini, gelişmesini ve beslenmesini güneş ile sağlayarak enerji depolar. Böylece bitki atıklarından elde edilenler ısı enerjisine dönüşür.
- Bitki ve hayvan fosillerinden elde edilen petrol, benzine dönüştürülerek araç kullanımında da kullanılır. En çok kullanılan yakıt türü olduğunu söyleyebiliriz.
Fosil Yakıtın Yararları Nelerdir?
Fosil Yakıtların Yararları, Günlük yaşantımızda birçok fayda sağlayan fosil yakıtlar sanayi tesisleri, otomobil ve makineler dahil olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.
Fosil Yakıtın Zararları Nelerdir?
Fosil Yakıtların Zararları, Fosil yakıtlar birçok alanda faydalı olsa da zararları da mevcuttur.
Fosil yakıtların zararları şunlardır:
• Fosil yakıtların en büyük zararı yarattığı hava kirliliğidir.
• Küresel ısınmaya yol açar.Meydana gelen bir çok doğa olayının ana nedenidir.
• Oksijenin azalmasına neden olur.Karbondioksit oranını artırır.Asit yağmurunu meydana getirir.
• İklimde değişikliklere neden olabilir.
• Fosil yakıtlar nedeniyle etrafa saçılan gaz ve parçacıklar insan sağlığını olumsuz olarak etkiler. Kansere, solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Hatta ölüme neden olabilmektedir.