Gözyaşı ne işe yarar? Güzyaşı Neden tuzludur?
İnsan vücudunun %70’ini oluşturan vücut sıvıları hücre içi ve hücre dışı sıvılar olarak ikiye ayrılır. Toplam vücut sıvısının %70’ini hücre içi sıvılar, %30’unu ise hücre dışı sıvılar oluşturur.

Gözyaşı, da hücre dışı sıvılardan biridir. Kendi içinde damar içi, doku aralığı ve boşluklardaki sıvılar olarak ayrılan hücre dışı sıvıların en önemli bileşenlerini sodyum (tuz), klor ve bikarbonat oluşturur.
Vücudun birçok hücresinde bulunan tuz yani sodyum, sağlıklı metabolizma faaliyetleri ve sıvı dengesi açısından önemli bir mineraldir. Yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık 250 gr tuz bulunur.
Sodyum; elektrik yüklerinin hücre içi ve dışında hareket etmesini yani sinir iletimini sağlar. Beyin sinyallerinin hücrelere iletilmesinden; tat, koku ve dokunma duyuları gibi birçok fonksiyon için sodyuma ihtiyaç vardır.
Gözyaşının işlevleri:
Gözlerimiz bir günde ortalama 10 ml gözyaşı üretir. Aköz, lipid ve misin adı verilen 3 tabakadan oluşan gözyaşı, gözün tüm fonksiyonlarıyla çalışabilmesi için bu üçlü yapının korunması gerekir.
- Görme fonksiyonu için uygun ortamın oluşmasını sağlar.
- İçerisindeki antibakteriyel bileşiklerle gözü enfeksiyonlardan korur.
- Göze giren yabancı cisimleri ortamdan uzaklaştırır.
- Korneaya oksijen ve glukoz taşır.
- Göz kırpma işlemini kolaylaştırmak ve sürtünmeyi azaltır.
KISACA:
Ter, idrar ve gözyaşı vücut sıvılarımızdan birkaçıdır.
Vücut sıvılarının hepsinde çözünmüş olarak bir miktar “TUZ” bulunur.
Gözyaşımızda bulunan tuz, gözümüze bulaşan hastalık etkeni mikroorganizmaların yok edilmesini sağlar.
Çünkü mikroorganizmaların çoğu tuzun fazla olduğu ortamlarda yaşayamaz.