Halley Kuyruklu Yıldızı, resmi adıyla “Halley” her 75-76 yılda bir görünen kuyruklu yıldızdır.
Halley, Tüm periyodik kuyruklu yıldızlar arasında en meşhurudur. Her yüzyılda bir çok uzun periyodlu kuyruklu yıldız görülmesine rağmen, “Halley” çıplak gözle görülebilen tek kısa periyodlu kuyrukluyıldız, ayrıca insan öründe geri dönecek çıplak gözle görülür tek kuyrukluyıldızdır.

Halley Kuyruklu Yıldızı, Yer’i 76 yılda bir ziyaret eden kuyruklu yıldızdır.
Kuyruklu yıldızlar arasında en tanınanıdır. 1705’te Edmund Halley (1656-1742), Newton‘un kuyruklu yıldızlar konusundaki çalışmalarını ilerleterek 24 kuyruklu yıldızın yörüngelerinin benzerliğinden yola çıkarak üçününde 7 yılda bir enberi noktasından geçen aynı kuyruklu yıldız olabileceğini öne sürdü.
Bu varsayımdan hareket ederek bu gökcisminin 1758’de yeniden görülmesi gerektiğini hesapladı. Gerçekten de 1758’de George Poliack adlı bu kuyruklu yıldıza yaptığı yörünge hesabıyla kuyruklu yıldızların güneş sisteminin üyeleri olduğunu kanıtlayan gökbilimcinin onuruna Halley adı verildi.
Daha sonraki çalışmalarda Hal-ley’in 74 ile 79 yıl arasında değişen periyotlarla İÖ 239’dan başlayarak gözlendiği ve kaydedildiği bulundu. 1910’da enberi noktasından geçmesi oldukça büyük heyecana neden olan Halley, 1986 Şubat sonlarında yeniden güneş sistemindeki dolaşımını tamamlayarak güneşe en yakın noktasından geçti.
Ancak bu kez 1910’daki geçişinin neden olduğu panik yerine olaya daha bilimsel yaklaşıldı ve özellikle gönderilen uzay araçlarıyla Halley’in yapısı araştırılmaya çalışıldı.