Hangi Renklerde Fotosentez Daha Fazla Olur?
Hangi Renklerde Fotosentez Daha Fazla Olur, bu soruyu cevaplamak için Engelmann Deneyi adı verilen deneyi kendimize örnek alabiliriz.
Engelmann Deneyi, Theodore Engelmann (Teyodor Engılmın, 1843-1909)1883 yılında ışığın farklı dalga boylarının fotosenteze nasıl bir etkisi olduğunu alg ve bakterilerle yaptığı deneyle göstermiştir.
Engelmann Deneyi Sonucunda, mor, mavi ve kırmızı ışıkların alg üzerine düştüğü bölgelerde oksijeni seven (aerob) bakterilerin en fazla toplandığı görülmüştür.
Theodore Engelmann görünen ışığı bir prizmadan geçirerek (kırmızı, sarı, turuncu, mor, yeşil, mavi ışınlar) yeşil bir alg üzerine düşürmüştür.
Bu deneyde, fotosentezin hızını ölçebilmek için oksijen seven bakterileri kullanmış ve deney sonunda bakterilerin en fazla mavi, mor, daha sonra da kırmızı ışınların alg üzerine düştüğü bölgelerde çoğaldığını görmüştür. Bakterilerin bu bölgelerde toplanmaları, oksijenin fazla üretildiğini dolayısıyla fotosentezin hızlı olduğunu gösterir.

Fotosentez hangi ışıkta en hızlı hangi ışıkta en yavaş gerçekleşir?
- Fotosentez en hızlı mor ve mavi ışıklarda gerçekleşir.
- Fotosentez en yavaş Yeşil ışıkta gerçekleşir. Çünkü bitkiler yeşil ışığı soğurur yani ışığı içine alıp, yok eder ve emer. Bitkilerin yeşil renkli olmasının nedeni budur.
Fotosentez hangi ışıkta en hızlı hangi ışıkta en yavaş gerçekleşir görmek için aşağıdaki şekle bakabilirsiniz:
