Hindiba kahvesi, karahindiba adı verilen bitkiden elde edilen ve insanlar tarafından iki yüz yılı aşkın süredir çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ancak özellikle son zamanlarda oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir.
Özellikle internette “hindiba kahvesi nedir, faydaları ve zararları nelerdir” gibi sorular araştırılmaya başlanmıştır.
Bu sıcak içeceğin, kahveye benzer bir tadı vardır ancak bu içecek kahve çekirdekleri yerine kavrulmuş hindiba kökünden yapılmaktadır.
Jindiba (Hindiba) kahvesi, gün içinde çok fazla kafein alan kişilerin arasında popülerdir ve inflamasyonun azalması, kan şekerinin kontrolü ve sindirim sağlığının iyileştirilmesi gibi çeşitli faydaları vardır.
Fakat hindiba kahvesi bilinçsizce kullanılırsa olumsuz yan etkilere de neden olabilir.

Hindiba Kahvesi Nedir?
Hindiba adı verilen bir bitkinin köklerinden kavrularak yapılan, öğütülmüş ve kahveye benzeyen bir içecek haline getirilmiş kahve türüdür.
Hindiba, karanfil ailesinden çiçekli bir bitkidir. Bu bitkinin sert ve tüylü gövdesi, açık mor çiçekleri ve salatalarda yaygın olarak kullanılan yaprakları vardır.
Hindiba kökü bazı besleyici maddeler içerir.
- Hindiba kökü, hindiba kahvesinde ana bileşendir.
- Öncelikle .iğ hindiba kökü kıyılır, kavrulur ve kahve içine katılır.
- Miktarlar değişse de genellikle 1 fincan (235 mililitre) suya yaklaşık 2 yemek kaşığı (yaklaşık 11 gram) öğütülmüş hindiba kökü kullanılması önerilir.

Çiğ hindiba kökü (60 gram) aşağıdaki besin maddelerini içerir:
- Kalori: 44
- Protein: 0.8 gram
- Karbonhidrat: 10.5 gram
- Yağ: 0,1 gram
- Lif: 0.9 gram
- Manganez: RDI’nin % 7’si
- B6 vitamini: RDI’nin % 7’si
- Potasyum: RDI’nin % 5’i
- C vitamini: RDI’nin % 5’i
- Fosfor: RDI’nin % 4’ü
- Folat: RDI’nin % 3’ü
Hindiba Kahvesinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Hindiba kahvesi pek çok kahve türü uygun kullanılırsa vücuda faydalı olabilmektedir.
Hindiba kahvesinin faydaları:
- Hindiba kökünde inulin diye adlandırılan, kilo kaybına ve bağırsak sağlığına katkıda bulunan bir prebiyotik lif kaynağı bulunmaktadır.
- Ayrıca manganez ve B6 vitamini gibi beyin sağlığına katkıda bulunan iki besin içerir.
- Bağırsakları rahatlatarak kabızlığın engellenme konusunda sizlere yardımcı olur. Düzenli tuvalet alışkanlığı kazanmanızı kolaylaştırır.
- Kalp rahatsızlıkları, kanser veya diyabet gibi durumlara neden olabilecek inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
Hindiba kahvesinin zararları:
Hindiba kahvesinin pek çok faydası olduğu kadar zararları da bulunmaktadır.
Hindiba kahvesininormalde tüketmemesi gereken kişilerin bazı kriterlere dikkat etmesi gerekmektedir. Bu durumlar;
- Huş ağacı veya yaban mersini polenine karşı alerjisi olan kişilerin hindiba çiçeği veya otuna karşı da alerjisi olabilir. Bu yüzden dikkat etmek gerekir.
- Çocuklara içirilmesi tavsiye edilmez.
- Fazla tüketilmesi ishal ve mide yanmasına neden olabilir
- Hamileler tüketmemelidir.
NOT: Her ürünün fazla tüketilmesinin zararlı olabileceği bilinerek hindiba kahvesinin de yan etkileri göz önüne alınarak tüketilmesi gerekmektedir. Lütfen kullanmadan önce doktorunuza danışınız!
Hindiba Kahvesi Neye İyi Gelir?
Hindiba kahvesi bir çok konuda vücuda iyi gelmektedir. Bunlardan bazılarını şu şekilde belirtebiliriz. Hindiba kahvesinin iyi geldiği bazı durumlar;
- Bilim insanları yaptıkları araştırmalarda hindiba otunun kökünün özellikle cilt kanseri tedavisinde kullanılabileceği tespit etmişlerdir.
- Hindiba otu ve kahvesi karaciğer yağlanmalarının önüne geçebilmektedir.
- Vücut fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Hindiba kökünde yer alan faydalı maddeler/mineraller karaciğer sağlığı için önemlidir.
Hindiba kahvesi zayıflatır mı?
Hindiba kahvesinin bilinen özelliklerinde biri sindirim sistemini düzenlemesidir. Kabızlık ve şişkinlik sorununa iyi geldi bilinen hindiba kahvesinin bunun yanında kişilere uzun süreli tokluk hissi verir.
Tek başına metabolizmayı hızlandırmayan hindiba kahvesi, spor ve dengeli beslenmeye iyi bir eşlikçi olarak zayıflamaya yardım eder. Yani kısaca hindiba kahvesi uygun kullanılırsa zayıflama konusunda da yardımcı olmaktadır.

Farmasi Hindiba Kahve Nasıl Tüketilir ?
Farmasi Hindiba Kahvesi’nin hazırlanışı ve tüketimi çok basittir ve içimi de lezzetlidir. Daha lezzetli olması için az miktarda kahve ile karıştırılarak tüketilmesi de önerilebilir. Genel olarak 1 fincan suya yaklaşık olarak 1-2 çay kaşığı kadar toz ilave edilmesi önerilmektedir. Gün içinde ihtiyaç duyulan enerjiyi alabilmenizi sağlayan Hindiba Kahve aynı zamanda daha aktif çalışabilmenize de yardımcı olur.
Hindiba kahvesi neye yarar?
Hindiba kahvesi sindirim sistemini düzenlemeye, cilt kanserini engellemeye ve karaciğer yağlanmasına engel olabilmektedir.
Hindiba kahvesi nasıl tüketilir?
Hindiba kahvesini taze olarak veya biraz kahve katarak tüketebilirsiniz.
Hindiba bitkisi neye iyi gelir?
Hindiba bitkisi sindirim sistemini düzenler, cilt kanseri ve karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir.