“Yedi Tepeli İstanbul” sözünü duymuşsunuzdur. Peki hiç merak ettiniz mi? Neden İstanbul’a yedi tepeli deniliyor?
İstanbul’un 7 (yedi) Tepesi ya da İstanbul’daki Yedi(7) Tepe, pek çok kişi tarafından adının duyulmasına rağmen bilinmez.
Yüzyıllardır İstanbul için Yedi Tepeli İstanbul sözü söylenir. Yedi Tepeli İstanbul, kavramı İstanbul’un üzerine kurulu olduğu 7 tepeyi belirtmek için kullanılmıştır.
İstanbul’un Yedi Tepesi, şiirlere, romanlara ve pek çok olaya konu olmuştur. Günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Logosusunda da İstanbul’un 7 tepesi göz önüne alınmıştır.
Ama İstanbul’daki yedi tepenin hangileri olduğunu bilen çok fazla insan yoktur. Peki, İstanbul’un üzerine kurulu olduğu bu yedi tepe hangi tepelerdir ve nerededir?
İstanbul Yedi Tepe İsimleri
Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu şehri 7 tepe üzerine inşa etmiştir ve bu tepelerin tamamı Tarihi Yarımada – diğer adıyla “Suriçi İstanbul”u sınırları içerisinde yer almaktadır.
1. Sarayburnu Tepesi:
Topkapı Sarayı, Hipodrom (At Meydanı), Ayasofya, İbrahim Paşa Sarayı ve Sultanahmet Camii’nin bulunduğu tepedir. Roma İmparatorluğu’nun dört bir yanına uzanan yolların başlangıç noktası kabul edilen ‘’Milion Taşı’’ da bu tepede yer almaktadır.
2. Süleymaniye( Beyazıt) Tepesi:
Sarayburnu’ndan sonra şehrin siluetinde en fazla söz sahibi olan ikinci tepe burasıdır. Haliç kıyılarından yukarı doğru çıkıldıkça varılan, Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Süleymaniye Camii ve Külliyesi, eskinin Harbiye Nezareti şu anki İstanbul Üniversitesi olan yapı topluluğunun ve Beyazıt Camii’nin üzerinde yükseldiği tepedir.
3. Çemberlitaş Tepesi:
Çemberlitaş, Çorlulu Ali Paşa Medresesi ve Nuru-Osmaniye Camii’nin bulunduğu tepedir.
4. Fatih Tepesi:
İstanbul’un fethinden sonra Sultan II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet), Bizans Dönemi’nde, On İki Havari Kilisesi’nin bulunduğu bu tepeye Fatih Camii ve Külliyesi’ni inşa ettirmiştir. Mart 1463 tarihinde başlayan inşaat, Aralık 1470 tarihinde tamamlanmıştır. 1766 büyük İstanbul depreminden ciddi hasar gören cami, tamamen yenilenerek Nisan 1771’de yeniden ibadete açılmıştır.
5.Yavuz Selim Tepesi:
Beşinci tepe, Mısır Fatihi Yavuz Sultan Selim’in türbesinin bulunduğu tepedir. Bu tepedeki en güzel eser, Yavuz Sultan Selim tarafından yapımına başlanan ancak oğlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından tamamlattırılan Yavuz Sultan Selim Camii’dir.
6. Edirnekapı Tepesi:
Edirnekapı semtinde, Mihrimah Sultan Camii’nin bulunduğu İstanbul’un en yüksek tepesidir. Ayrıca, Bizans’ın Blakherna Sarayı’ndan kalan tek yapı olan Tekfur Sarayı ve Kariye Müzesi’nin de bulunduğu yerdir.
7. Kocamustafapaşa Tepesi:
Bu tepe, İstanbul’un Trakya tarafına doğru olan tek tepesidir. Üzerindeki en mühim yapı, Sadrazam Cerrah Mehmed Paşa’nın 1593 yılında Mimar Sinan’ın kalfalarından Davud Ağa’ya yaptırdığı Cerrahpaşa Camii’dir. Ayrıca Haseki Külliyesi de bu tepede yer almaktadır.