Kayalık alanların toprak oluşumu üzerindeki etkileri, Kayalar ve taşlar toprak yüzeyinde zamanla çeşitli aşınmalara maruz kalır ve paslı bir görünüm hali alırlar. Kayaların bir arada tutunmasını sağlayan mineral gibi çeşitli bağlar aşınmadan dolayı zamanla gevşer ve kayalar taş parçalarına ayrılmaya başlarlar.
Kayaların zamanla parçalanması iki farklı şekilde olur:
1) İlk yöntemde gece ve gündüz sıcaklıkları arasında çok büyük fark olan yerlerde örneğin çöl gibi yerlerde kayalar çok kolay parçalanırlar. Sıcaklıktan dolayı genleşmeye maruz kalan kayalar geceleri soğuktan büzülerek daralırlar. Bu olay sonucu kayalar parçalanır.
2) İkinci yöntemde ise kayaların yapısında bulunan maddelerin çeşitli kimyasal parçalanmaya uğraması sonucunda kayalarda zamanlar parçalanma meydana gelir.
Kayalık alanların toprak oluşumu üzerindeki etkileri nelerdir?
Kayalık alanların toprak oluşumu üzerindeki etkileri:
Zamanlar parçalanan ve küçük parçalara ayrılan kayaların üzerinde mineraller, organik maddeler ve çeşitli mikroorganizmalar vardır. Bunların hepsi toprağı oluşturur.
Toprak yapısında bulunan maddeler, kayaların zamanla parçalanarak ve küçük parçalara ayrılarak toprağa katılmasını sağlarlar. Kayaların çözülerek toprak yapısına katılması sonucu bulunduğu yerdeki toprak çok besleyici ve güçlü-kuvvetli bir yapıya kavuşmuş olur. Bu sayede Tarıma elverişli toprak alanları oluşur.
Düz alanda toprak oluşumu bazı etkenlere bağlıdır. Bunlar:
- İklim: Sıcaklık ve yağışlar toprak oluşumunda oldukça etkilidir. Sıcaklık taşların ufalanmasını ve toprağa kolay bir şekilde katılmasını sağlar. Yağış ise kimyasal çözünmeyi sağlar ve hızlandırır..
- Bitki örtüsü: Bitki kökleri ve organik asitler toprak oluşumunu hızlandırır.
- Yer şekilleri: Eğim ve yükseklik toprak oluşumunu etkileyen faktörlendendir. Eğimli arazilerde toprak oluşumu yavaşken düz alanlarda ise toprak oluşumu yüksektir.
- Kayaların özellikleri: Kayaların yapısal özellikleri ve türleri toprağa katılma sürecini hızlı ya da yavaş olacak şekilde etkiler.
- Süre: Toprak oluşumu hemen gerçekleşen bir olay değildir. Çok fazla zamana ihtiyaç vardır.