Merak Nedir?
Merak, insanlarda ve hayvanlarda gözlenen araştırma ve öğrenmeye yönelik bir davranış biçimidir. Ayrıca merak bu davranışa yol açan duygunun adıdır. Merak insanlık tarihinde bilim ve teknolojinin gelişmesine yol açan en önemli niteliktir.
Merak ile bilimsel gelişmeler ve buluşlar arasında nasıl bir ilişki vardır?
Merak ile bilimsel gelişmeler ve buluşlar arasında nasıl bir ilişki vardı, insan doğası gereği etrafındaki şeyleri merak eder, keşfetmek ister. Daha küçük bir bebekken bile yaklaşık 400 soru sorabilen bir insanın merak ve keşfetmek istemesinden daha doğal ne alabilir?
Doğal olarak da merak ve keşfetme isteği bilimsel gelişmeleri ve buluşmaları tetiklemiştir. eğer insan merakı olmasaydı insanlık şu an olması gerekenden çok daha fazla geri kalırdı. Dünyadaki tüm bilimsel gelişmelerin kaynağını insan merakı oluşturmuştur. Bugün biz elimizdeki eşyaları kullanabiliyorsak bunları birileri merak ettiği için biz kullanabiliyoruz.
İnsan merakı her zaman doğaya üstün gelmiş ve ona hükmetmiştir.
İnsanlar merak ve keşfetme isteği; çeşitli bilimsel gelişmeleri ve buluşmaları tetiklemiştir.
Örneğin;
– İnsanlar merak etmese, gemiyi veya uçağı icat etmese yeni yerlere nasıl gideceklerdi?
– Ya da merak etmese dünyayı, dünya ile ilgili bilgileri (gece-gündüz ilişkisi, dünyanın dönüşü, evren) nasıl bilecekti?
Merak ile bilimsel gelişmeler ve buluşlar arasındaki ilişki;
İşte bu yüzden insanların merak ve keşfetme isteği insanların hayatlarını kolaylaştıracak çeşitli icatların ve bilimsel buluşmaların ortaya çıkmasına neden oldu.
