SAYDAM VE OPAK Madde Nedir?
Işığı geçiren maddelere saydam madde denir. Cam, su, bazı plastik maddeler, hava saydam maddelere örnek verilebilir.
Işığı geçirmeyen maddelere ise opak maddeler denir. Tahta, demir, kitap, duvar, çelik tencere gibi maddeler ise opak maddelere örnek verilebilir.
Bazı maddeler ise ışığı tam olarak geçirmezler. Bu tür maddelere yarı saydam maddeler denir. Buzlucam, defter yaprağı, şeffaf poşetler, ışıklandırmada kullanılan kapaklar yarı saydam maddelere örnek verilebilir.
PARLAKLIK VE MATLIK:
Işığı tam olarak yansıtmayan maddelere mat madde denir. Çanta , odun , tahta ,pantolon mat maddelerdir. Bu maddeler ışığı yansıtmazlar. Işığı yansıtan maddeler ise parlak maddelerdir. Gümüş , elmas, çelik , altın , alüminyum folyo birer parlak maddedir.
SERT VE YUMUŞAK Madde:
Çizilmeye dayanıklı maddeler sert madde olarak adlandırılır. Taş, demir, tahta gibi cisimler sert cisimlerdir. Çeşitli nesneler kullanarak şekil verebileceğimiz maddeler yumuşaktır.Hamur, sünger, pamuk, lastik gibi cisimler yumuşaktır. Çevremizde gördüğümüz ve kullandığımız madde yada cisimlerin bazıları sert, bazıları yumuşaktır.
ESNEK VE BERK Madde:
Lastik gibi maddelere kuvvet uygulayarak şekilden şekle sokabiliriz. Ancak esnek maddeler kuvvetin etkisi kalktığında eski şekillerine döner. Bu tür maddelere esnek maddeler denir.Sünger, paket lastiği gibi maddeler esnektir. Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Kurşun kalem, mermer vazo, cam sürahi gibi berk maddeler esnetildiği zaman kırılırlar.
