Flash Sale! to get a free eCookbook with our top 25 recipes.

Ortalama Hız Nasıl Bulunur? Ortalama Hız Formülü Nedir? Ortalama Hız Soru Örnekleri

Ortalama hız, toplam kat edilen mesafenin geçen toplam süreye bölünmesi sonucu ortalama hız bulunur.

Ortalama Hız Nedir?

Ortalama hız, bir şeyin kat ettiği toplam mesafeyi, o mesafeyi kat etmesi için geçen toplam süreye bölünerek hesaplanır.

Hız, belirli bir anda bir şeyin ne kadar hızlı gittiğidir. Ortalama hız, bir yolculuk boyunca ortalama hız oranını ölçer. Ortalama hız genellikle arabalar, trenler ve uçaklar gibi araçlara uygulanır. Genellikle mil / saat (mph) veya kilometre / saat (kph) olarak ölçülür.

Fizik, astronomi ve ulaşım dahil her türlü alanda ortalama hız kullanılır.

Ortalama Hız Nasıl Bulunur?

Ortalama hızı bulmak için ortalama hız formülü kullanılır. Ortalama hız nasıl hesaplanır sorusuyla karşılaştığınızda bu formül ile kolaylıkla çözüme ulaşabilirsiniz.

Ortalama Hız Formülü:

Ortalama hiz, Toplam yolun geçen toplam süreye bölünmesiyle elde edilir.

Ortalama Hız Formülü:

Ortalama Hız = Toplam Yol / Toplam Zaman

ortalama hız nedir, nasıl bulunur, formülü
Hız Formülü:

Hız = Yol / Zaman

V = x/t

x=Yol, V=Hız, t= Zaman

Ortalama Hız Soru Örnekleri:

Aşağıdaki soru örnekleri ile sizlerde ortalama hız bulma konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Soru 1: Ortalama hızı 24 km olan bir araba 5 dakikada kaç metre yol almış olur?

Önce soruda verilen birimleri yerine koyalım:

V= 24 km/sa –> önce km/saat olan bu birimi m/dk çevirerek 1 dakikada kaç metre yol aldığına bakalım.

(24×1000)/60 = 400 m/dk –> 1dk’da 400 metre gidiyor.

Oran orantı kurarak: 1 dk’da 400 metre gidiyorsa, 5 dk’da 2000 (2 km) yol almış olur.

x=V.t ise x=400.5 = 2000 metre yol almış olur.

Soru 2: Efe 30 km/sa hızla 2 saat, 60 km/sa hızla 3 saat ve 100 km/sa hızla 6 saat giderek A şehrinden B şehrine varıyor. Buna göre, Efe’nin yol boyunca aldığı ortalama hızı kaç km/sa dir?

Efe’nin gittiği toplam yol:

30×2 + 60×4 + 100×6 = 60+240+600 =900 km/sa

Yolda geçirdiği toplam süre = 2+4+6 =12 saattir.

O halde; Vort= 900/12 = 75 km/sa olur.

close button