Rastgele sayı tabloları, seçilen rastgele örnekler gibi görevler için istatistiklerde kullanılmıştır. Bu rastgele örneklerin (zar, kart vb.) Manuel olarak seçilmesinden çok daha etkiliydi. Günümüzde, rastgele sayılar tabloları hesaplamalı rastgele sayı üreteçleri ile değiştirilmiştir.
Dikkatli bir şekilde hazırlanırsa, filtreleme ve test işlemleri, donanım tarafından üretilen orijinal numaralardan gözle görülür önyargıları veya asimetrileri ortadan kaldırır, böylece bu tür tablolar sıradan kullanıcıya en “güvenilir” rastgele sayıları sağlar.
Yayımlanan (veya başka bir şekilde erişilebilir) rastgele veri tablosunun kriptografik amaçlar için uygun olmadığına dikkat edin, çünkü sayıların erişilebilirliği onları etkin bir şekilde tahmin edilebilir kılar ve dolayısıyla bir şifreleme sistemi üzerindeki etkileride tahmin edilebilirdir. Aksine, yalnızca amaçlanan kodlayıcı ve kod çözücü tarafından erişilebilen gerçekten rastgele sayılar,bir kerelik ped olarak bilinen bir yöntemdebenzer veya daha az miktarda anlamlı veri (basit bir özel OR işlemi kullanarak) tam anlamıyla kırılmaz şifrelemeye izin verir, bu yöntemi doğru şekilde uygulamanın önündeki engeller olan genellikle aşılmaz sorunları vardır.
Pek çok istatistik ve araştırma kitabı, aşağıda gösterilen örneğe benzer şekilde rastgele sayı tabloları içerir.
Rasgele sayı tablosu nasıl kullanılır?
- 185 kişilik bir nüfusa sahip olduğumuzu ve her öğrenciye 1 ila 185 arasında bir sayı verildiğini varsayalım. 5 öğrenciyi örneklemek istediğimizi varsayalım (normalde daha fazla örneklememize rağmen, bu örnek için 5’i kullanacağız).
- 185 nüfusa sahip olduğumuz için ve 185 rakam üç basamaklı bir sayı olduğundan, tabloda listelenen rakamların ilk üç rakamını kullanmamız gerekir.
- Gözlerimizi kapatıyoruz ve rasgele olarak grafikteki bir noktaya işaret ediyoruz. Bu örnek için, ilk sütunda 20631’i seçtiğimizi varsayacağız.
- Bu sayıyı 206 (ilk üç hane) olarak yorumluyoruz. Bu numaraya sahip bir nüfusa sahip olmadığımız için, bir sonraki 899 (89990) numaraya iniyoruz. Bir kez daha bu numaraya sahip birimiz yok, bu yüzden bir sonraki sütunun en üstünde devam ediyoruz. Sütun üzerinde çalışırken, popülasyonumuzla eşleşen ilk sayının 100 (grafikte aslında 10005) olduğunu görüyoruz. 100 numaralı öğrenci örneklemimizde olacaktır.Grafiğe devam ederken, örneklemimizdeki diğer dört konunun 049, 082, 153 ve 164 öğrenci olacağını görüyoruz.
- Araştırmacılar bu tablolarla farklı teknikler kullanmaktadır. Bazı araştırmacılar tabloları verilen takımları kullanarak okurlar (örneklerimizde üç haneli kümeler). Sınıfımız için tarif ettiğim tekniği kullanacağız.
Excel ile Rastgele Sayı Üretme
Microsoft Excel’in rasgele sayılar üretme işlevi vardır.
Microsoft Excel rasgele sayılar üretme kosu:
=RAND()
Bunu bir hücreye yazın ve bu hücrede rasgele bir sayı üretecektir.Formül bir hücre seçimi boyunca kopyalayın ve 0 ile 1 arasında rasgele sayılar üretecektir.
Formülü değiştirmek isterseniz, istediğiniz aralığı elde edebilirsiniz.Örneğin; 1 –250 arasında rasgele sayılar istiyorsanız, aşağıdaki formülü girebilirsiniz:
=INT(250*RAND())+1
- RAND(): Bu fonksiyon, 0 ile 1 arasında rastgele bir ondalık sayı üretir.
- 250*RAND(): Bu ifade, 0 ile 250 arasında rastgele bir ondalık sayı üretir.
- INT(250*RAND()): INT() fonksiyonu, bir ondalık sayının tam sayı kısmını alır. Dolayısıyla, bu ifade 0 ile 249 arasında rastgele bir tam sayı üretir.
- INT(250*RAND())+1: Son olarak, 1 ekleyerek, formül 1 ile 250 arasında rastgele bir tam sayı üretir.