- Şahıs Şirketi Nedir?
- Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Gerekli Belgeler 2022
- Şahıs Şirketi Kurulumu
- Şahıs Şirketi Açmanın Ortalama Maliyeti Nedir?
- Şahıs Şirketleri Ne Kadar Vergi Öder? Şahıs firması (şirketi) Gelir Vergisi Oranları 2022
- Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları Nelerdir?
Şahıs şirketi kurmak günümüzde yerel veya online hizmet satmak isteyen pekçok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. Bir kişinin kendi şirketini kurabilmesi için bu konuda deneyiminin olması ve bu iş içi gerekli belirli bir maddi yatırımının olması önemlidir. Bunun yanında bazı durumlarda kişiler hızlı bir şekilde kendi şirketlerini açmak isteyebilirler.
Şahıs şirketi kurmak için tercih edilebilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere son zamanların en çok merak edilen konularından biri olan şahıs şirketi kurmak hakkındaki soruları cevapladık. Şahıs şirketi kurmanın diğer şirket yöntemlerine göre daha az maliyetli olduğu göz önünde bulundurulduğunda günümüzdeki birçok kişinin bu yöntemi tercih etmesi mümkündür.
Sizde 2022 yılında şahıs şirketi kurmak istiyorsanız bu yazımızı okuduktan sonra kolayca kurabileceksiniz.

Şahıs Şirketi Nedir?
Şahıs şirketi, kişilerin bireysel olarak kurabileceği ve kurduğu bu şirkette kendisine ortak yatırımcılar edinebileceği şirket türüdür. Şahıs şirketlerindede yatırımcıların sorumlulukları konusunda bir sınır yoktur. Kişiler şahıs şirketini tek başına ya da farklı sayıda kişilerle de kurabilirler. Şahıs şirketi ortağını değiştirmek zorlu bir süreçtir ve diğer anonim şirketlere göre daha küçük bir paydaya sahiptir.
Genel olarak 3 tür şirket türü vardır:
- Anonim şirket
- Limited Şirket
- Şahıs (Bireysel) Şirket
Şahıs şirketlerinde ortaklığın başka bir kimseye aktarılması veya olumsuz bir durumda iptal edilmesi zahmetlidir. Çünkü ortaklığın başka bir kimseye aktarılması için şirkete ortak olan herkesin buna onay vermesi gerekir. Şirketin sahip olduğu varlık ve borçlardan bütün ortaklar eşit derecede sorumludur ve bu şirket türünde eşitlik temel ilke olarak ele alınır.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Gerekli Belgeler 2022
Şahıs şirketi kurmak için şirket kurmak isteyen kişilerin gerekli bazı evrakları tamamlaması gerekir. Bu evrakları tamamlayan kişiler şahıs şirketi kurmak için başvuruda bulunabilirler. Şahıs şirketine başvurmak isteyen kişiler aşağıdaki evrakları tamamlamalıdır;
- Kişiye ait bir ikametgah belgesi (2 adet) – Kira kontratı veya tapu fotokopisi
- Noter onaylı bir imza beyannamesi (2 adet),
- Şirketi kuracak kişiye ait vesikalık fotoğraf (2 adet),
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi (2 adet),
- Şahıs şirketi kurmak için gerekli başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmak,
- Belgelere doldurulan bilgilerin tamamen doğru ve yanlış olmaması gereklidir.
Not: Başvuru formunu vergi dairesinden ya da internet üzerinden temin edebilirsiniz. Bu formda istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız oldukça önemlidir.
Şirket açma aşamasını sizin yerinize bir muhasebeci veya mali müşavir idare edecekse bu belgelere ek olarak mali müşavir veya muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi de gerekli olacaktır.
Şahıs Şirketi Kurulumu
Şahıs şirketi kurmak isteyen kişi öncelikle devlet tarafından istenilen bütün evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlamalıdır. Tamamlanmış olan bütün evraklar sırayşa gerekli kurumlara iletilmelidir.
- Kişiler isterlerse vergi kurumuna gitmeleri için mali müşaviri ya da muhasebeciye vekaletname verebilir,
- Belgelerin tamamlanması ve onaylanması sonucunda şirket kurulumu sadece 2 günde gerçekleşir,
- Şirket açıldığı anda vergi dairesi şirketi incelemeye alır ve vergi levhası bir müddet sonra vergi kurumundan temin edilebilir,
- Yazar kasa levhası da vergi levhası gibi sonrasında temin edilmektedir,
- Vergi levhası alındığı anda kişiler fatura irsaliyesi oluşturulabilir ve müşterilerine e-fatura verebilirler,
- Sicil gazetesi içerisinde ilan oluşturulmalıdır,
- Vergi dairesinden hesap numarası almak için müracaat edilmelidir,
- Şahsi şirketin ticaret odası kaydı tamamlanmalıdır,
- Bütün işlemler tamamlandıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumu ve Bağkur başvuruları gerçekleştirilebilir.
Şahıs Şirketi Açmanın Ortalama Maliyeti Nedir?
Şahıs şirketi kurma maliyetleri yıllara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu noktada kalem kalem bir maliyet hesabı çıkarmak zor olsa da ortalama maliyetler şu şekilde düşünülebilir:
- Noterden alınacak imza beyannamesi için: 100 TL
- Şirket kuruluş servis bedeli: 250 TL
- Vergi dairesi ile yapılan sözleşmenin damga vergileri: 52 TL
- Muhasebeci vekalet bedeli: 148 TL
- Yani kuruluş aşamasında maliyeti 550 – 700 TL gibi bir aralıkta düşünebilirsiniz.
Şahıs Şirketleri Ne Kadar Vergi Öder? Şahıs firması (şirketi) Gelir Vergisi Oranları 2022
Şahıs şirketi açacak kimseler kazandıkları gelirin belirli bir tutarını senelik olarak devlete vergi olarak ödemek zorundadırlar. Kişiler senelik kazançlarına göre aşağıdaki tutarlarda vergi öderler.
Gelir Dilimi | Vergi Oranı |
---|---|
24.000 TL’ye kadar | Yüzde 15 |
53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlası | Yüzde 20 |
130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL, fazlası | Yüzde 27 |
650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL, fazlası | Yüzde 35 |
650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 212.190 TL, fazlası | Yüzde 40 |
Şahıs Şirketi Kurmanın Avantajları Nelerdir?
- Diğer şirket türlerine göre kurulum aşaması oldukça hızlıdır ve gerekli evraklar çok daha azdır. Evraklarınızı teslim etmenizin ardından sadece 2 gün içerisinde şirketiniz açılmış olur.
- Tüm yetkiler şirket kurucusunda ya da ortaklarda olacağı için, karar verilmesi gereken süreçler hızlı ilerler.
- Mali müşavir ve muhasebe ücretleri diğer şirket türleri ile karşılaştırıldığında oldukça düşüktür.
- Kuruluş masrafları düşüktür.
- Şirketin gelirine göre kademeli vergi sistemi vardır. Özellikle ilk aşamada yüksek gelir elde etmenizin mümkün olmadığı bir sektörde şirket kuruyorsanız, şahıs şirketi bu noktada oldukça mantıklıdır. İlerleyen süreçlerde şirket geliriniz artıyor ve ödemeniz gereken vergi de yükseliyor, şirket hacminiz de büyüyorsa muhasebecinize de danışarak şirket türünüzü değiştirebilirsiniz.
- Yeni bir sektöre giriyor ve şirketinizin başarılı olup olmayacağı konusunda endişeleniyorsanız, şahıs şirketi kurmanız çok avantajlıdır. Çünkü şahıs şirketleri 2 gün gibi kısa bir sürede kurulduğu gibi sadece 1 gün içerisinde kapatılabilir. Diğer şirket türlerinde bu süreç bazen 1 yıla kadar uzayabilir.
- Şahıs şirketleri, az ortaklı da kurulabilir ve ortakların hepsi gerçek kişilerdir. Herhangi bir gerekçe ile ortaklardan biri şirketten ayrılmak istediğinde, diğer ortakların onayının olması gerekir. Şirket borçlarından tüm ortaklar sorumludur. Bu, özellikle işler planladığınız gibi gitmediğinde şirketinizin tehlikeye girmemesi ve güvence sağlanması açısından avantajlıdır.
Şahıs Şirketi Kurmanın Dezavantajları Nelerdir?
- Diğer şirket türlerinde vergi oranı %20’dir fakat şahıs şirketlerinde gelir arttıkça vergi oranı da artar. Şahıs şirketinde, yüksek gelir kazandığınızda vergi oranı %40’lara kadar çıkabilmektedir. Kademeli vergi sistemi, düşük gelirde avantajken gelir arttıkça dezavantaja dönüşür.
- Diğer şirket türlerinin gelir hacimleri daha yüksek olduğundan bankaların nezdinde itibarları şahıs şirketlerine göre daha kuvvetlidir. Örneğin bir limited şirketi, kredi ya da sanal POS başvurusu yaptığında onaylanma süreci çok daha hızlı gerçekleşir.
Kaynaklar:
- https://www.isbank.com.tr/blog/sahis-sirketi-acmak
- https://www.shopalm.com/blog/sahis-sirketi-nasil-kurulur/
- https://uzmanposta.com/blog/sahis-sirketi-nedir-nasil-kurulur/