Temizliğin öneminin anlaşılmasında dinlerin rölü:
Temizlik, kişinin kendine ve çevreye olan hassasiyetinin ve saygısının bir göstergesidir. Hem fiziki olarak hem de manevi olarak temizlik bir kişide olması gereken başlıca unsurlardan biridir.
Fiziki olarak temizlikgünlük hayatta yaşanan ellerin sabunlanmasından banyo yapmaya, yerdeki çöpü alıp çöp kutusuna atmaya kadar pek çok örnek içerir.
Manevi temizlik ise kişinin kalbinin ve aklının temiz olmasıdır.
Tüm kötü düşüncelerden uzak olmasıdır. Dolayısıyla manevi temizliğin en önemli kaynağı DİN’dir! Din hem fiziki hemde manevi temizliğe öncülük eden bir unsurdur.

Temizliğin öneminin anlaşılmasında dinlerin rölü, İslam dini başta olmak üzere tüm dinler ve peygamberler temizliğe önem vermiştir. Çünkü ibadetin olabilmesi için gereken şartlardan biriside temizliktir.
Örneğin; namaz kılarken, dua ederken ve ibadet yaparken temiz olmak esastır. Bunun bir yoluda abdest veya boy(gusül) abdesti almaktır.
Peygamber efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) pek çok hadisinde temizliğin önemine vurgu yapmıştır. Bu sayede temizliğin önemini bizlere bildirmiştir. Peygamberler dinlerin temsilcileri olduğu içinde bir nevi dinin temizliğe verdiği önem anlaşılır.
Çünkü dinler geniş kitlelere yani biz insanlara hitap ettiği için temizlik gibi konuların anlaşılmasında önemli bir rol oynar.
Peygamber efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v)’in temizlikle ilgili hadisleri:
– Temizlik imandandır.
– Namazın anahtarı taharet, yani temizlik, başlangıcı tekbir, tamamlayıcısı da selâm’dır.
– İslam, temizlik temeli üzerine inşa edilmistir.
– Allah temizdir, temizleri sever.**
Temizlik ve önemi ile ilgili ayetler:
- (Ayet meâli). “Şübhe yok ki, Allah, tevbe edenleri de, (maddi – mânevi kirlerden) temizlenenleri de sever.” (el-Bakare, 222).
- Ayet: “(Bu abdest ve teyemmüm emriyle) Allah sizin için güçlük dilemez, fakat sizi tertemiz etmek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak ister. Tâ ki şükredesiniz.” (el-Mâide, 6).
- Ayet: “Allah, üzerinize gökten yağmur indiriyor; onunla sizi pisliklerden temizlesin, diye.” (el-Enfâl, 11).
Burdanda anlaşılacağı üzere dinler geniş kitelelere hitap ederek temizliğin önemini vurgulamış, ibadetin olması için temizliğin şart olduğunu bildirmiştir. Bu yüzden dinler temizliğin ve öneminin anlaşılmasında önemli rol oynarlar.