Özellikle KPSS ve Coğrafya sınav sorularında sıkça karşımıza çıkan “Kıvrımlı Dağlar” ve Türkiye’deki kıvrımlı dağlarla ilgili bilgileri sizin için hazırladık.
Kıvrımlı Dağlar (Kıvrım Dağları) Nedir?
Kıvrımlı dağlar, levhaların sıkıştırmasına bağlı olarak oluşan ve esnek tabakaların kıvrılarak yükselmesiyle oluşan dağ türleridir.
Okyanus tabanlarında biriken tortul tabakalarının birbirine doğru hareket eden levhaları arasında kalarak sıkışması sonucunda kıvrılma ve yükselmeler olur. İşte kıvrım dağları, bu şekilde oluşur.
Kıvrım dağlarının yüksekte kalan yerlere “antiklinal”, çanak şeklinde alçakta kalan yerlere de “senklinal” adı verilir.
Dünya üzerindeki başlıca kıvrım dağları Alp-Himalaya kıvrımları ve Amerika kıtasının batısındaki Kayalık ve And dağlarıdır.
NOT: Türkiye’deki dağlar içinde oluşum yönüyle en çok bulunan dağ türü kıvrımlı dağlardır.

Türkiye’deki Kıvrım Dağları (Kıvrımlı Dağlar) Nelerdir?
Dünya’nın belirli bölgelerinde olduğu gibi Türkiye’de de kıvrım dağları vardır. 7 bölgemizde de bu dağlara rastlamak mümkündür. Bu dağlar ve isimleri şunlardır.
Türkiye’deki kıvrımlı dağların (kıvrım dağları) isimleri:
- Marmara Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Yıldız, Koru, Işıklar, Samanlı, ve Biga Dağıdır.
- Ege Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Murat Dağları ile Emir Dağlarıdır.
- Akdeniz Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Akdağlar, Bey Dağlar, Katrancık, Sultan, Dedegöl, Geyik, Bolkar, Aladağlar, Tahtalı, Binboğa ve Nur Dağlarıdır.
- Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar (Toroslar): Tanintanin, Hakkari, Cilo, Arasgüneyi, Palandöken, Bingöl, Mercan ve Allahuekber Dağlarıdır.
- Karadeniz Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Yalnızçam, Mescit, Doğu Karadeniz dağları, Giresun, Canik, Küre, Ilgaz, Bolu ve Köroğlu Dağlarıdır.
- İç Anadolu Bölgesindeki Kıvrımlı Dağlar: Sündiken, Sivrihisar, Elmalı, Deveci ve Akdağlardır.
2 yorum
çok yardımcı oldu teşekkür ederim
Rica ederiz. Diğer konuları okumayı unutmayın 🙂