Doktorluk mesleği her zaman revaçta olan ve saygı gören bir meslek türüdür. Özellikle COVID-19 salgını ile mücadele ettiğimiz şu sıralarda hem doktor hemde diğer sağlık çalışanlarının ne kadar önemli ve değerli olduğunu da görmüş olduk. Doktor olmak için uzun ve zorlu bir eğitim hayatı kişiyi beklemektedir. Doktor olduktan sonra da TUS sınavlarına girerek kademe atlarlar. Bu konumuzda sizlere doktorluk (ünvan-rütbe) sıralaması hakkında bilgi vereceğiz.
Doktorluk bölümünde okuyan ve 6.sınıfta olan adaylar “intörn doktor” olarak adlandırılır.
Tıp bölümünü bitiren her doktor adayı mesleğe öncelikle “pratisyen doktor” olarak başlarlar. Şimdi gelin beraber doktor sıralaması, doktorluk seviyeleri kısaca doktor ünvanları konusunda biraz bilgilenelim.
Doktorların Kademe Sıralaması (Doktor Rütbeleri):
Pratisyen doktor: Tıp fakültesinden mezun olduktan hemen sonra alınan-edinilen unvandır. Yeni mezun doktor da diyebiliriz 🙂
Asistan ve Başasistan doktor: TUS sınavına girip ünvan kazanmış ve deneyim kazanması amacıyla 4-5 yıl aralığında eğitim alan kişilerin aldığı ünvandır. Sağlık kuruluşlarında sizi karşılayan genellikle asistan doktorlardır. Duruma göre sizi uzman hekimlere yönlendirirler.
Uzman doktor: Tıp fakültesinden mezun olup TUS sınavında başarılı sonuç alıp, ardından asistanlık dönemini başarı ile geçen kişiler uzman doktor olurlar. 4-6 yıllık doktora eğitimini tamamladıktan sonra olunmaktadır.
Operatör doktor: Uzman doktorun Cerrahi işlem yapan doktor türüne denir. Tıp fakültesinden mezun olup ardından TUS sınavında başarı elde etmiş olmaları gerekir. Eğitimini tamamladıktan sonra Op. Dr. unvanını alırlar.
Yardımcı doçent: Doçentten önce gelen doktor uvanıdır. Uzman doktor ile çok farklı değildir. Tıp fakültesinde eğitim vermek isterlerse bu ünvanı alırlar eğer eğitim vermek istemez ve istifa ederse yrd. doç. ünvanı silinir ve tekrar uzman doktor olurlar.
Doçent: Doçentlik sınavına giren, kazanan ve üniversitelerde eğitim veren öğretim üyelerine verilen ünvan çeşididir. Edindiği bilgi ve tecrübe sebebiyle saygın bir ünvandır.
Profesör: Doçent olduktan ve 4-5 yıllık bir süreden sonra hazırladıkları tez sonucunda profesör olurlar. Kısaltılmışı Prof. Op. Dr. Gibidir. Doçent doktora göre farkı edindiği tecrübedir.
Ordinaryüs: Üniversitelerde en az beş yıl boyunca profesör ünvanı ile eğitim veren, sonrasında üstün başarı gösteren tanınmış öğretim üyeleri arasından seçilen kişilerdir. Bilim adamlarına eskiden verilen bu unvan 1960 yılından itibaren alınan karar nedeniyle kaldırılmıştır.

Doktorların aşağıdan yukarıya doğru kademe sıralamaları:
- Pratisyen Doktor
- Asistan ve Başasistan Doktor
- Uzman Doktor
- Operatör Doktor
- Yardımcı Doçent
- Doçent
- Profesör